Je gaat de komende weken werken in Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign om jouw eigen "Spread" twee pagina’s te vullen voor in je klassenboek. De lessen zijn opgedeeld in losse lesbrieven die per week vertellen wat je gaat leren en doen.
In deze les begin je met de opzet van je document. Deze ga je aanmaken in Indesign. Via File > New > Document maak je een nieuw document aan. Vul de gegevens in en let goed op dat je in millimeters werkt.
Deze periode is 9 weken. In de laatste week heb je een toets en een eindopdracht.
Week 1: INDD kennismaking
Week 2: PS kennismaking
Week 3: Ai Kennismaking
Week 4 t/m 6: Onderdelen maken voor de spread
Week 7 en 8: INDD bestand afmaken en exporteren
Week 9: Theorie en praktijktoets
Je leert een nieuw document in te stellen en aanmaken in InDesign
Je leert het verschil tussen RGB en CMYK
Je leert afbeeldingen te plaatsen in je InDesign document
Je leert een tekst kader te maken en te vullen in je InDesign document
Je leert hoe je document goed opslaat
Je leert hoe je een ZIP bestand maakt van je werk
Apple/Windows computer
Adobe InDesign
Microsoft Word
One Drive + Externe harde schijf
Als je een laptop gebruikt heb je daarop de Engelstalige versie van Adobe Creative Cloud.
De theorie wordt door je docent klassikaal uitgelegd.
Je gaat deze opdracht individueel uitvoeren.
Wat is InDesign?
InDesign is een softwareprogramma dat wordt gebruikt voor het ontwerpen en opmaken van verschillende soorten drukwerk en digitale publicaties, zoals tijdschriften, boeken, flyers en posters. Het helpt je om tekst, afbeeldingen en andere grafische elementen op een professionele en gestructureerde manier te rangschikken, zodat je aantrekkelijke en goed georganiseerde documenten kunt maken.
Wat is CMYK en RGB?
CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key (Black). Deze kleurmodus wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk en printwerk, zoals tijdschriften, posters en flyers. In CMYK worden kleuren gemaakt door verschillende percentages van deze vier kleuren te combineren. Het is vergelijkbaar met het mengen van verf.
RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Deze kleurmodus wordt gebruikt voor digitale schermen, zoals die van computers, televisies en smartphones. In RGB worden kleuren gemaakt door verschillende hoeveelheden rood, groen en blauw licht te combineren. Het is als het mengen van licht.
Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus waar ze worden gebruikt: CMYK voor drukwerk/printwerk en RGB voor digitaal scherm.
Wat is een ZIP-bestand?
Een ZIP-bestand is eigenlijk als een digitale doos waarin je meerdere bestanden kunt stoppen.
Stel je voor dat je een paar foto's, een document en een liedje hebt. Als je ze allemaal wilt verzenden of opslaan, zou het lastig zijn om ze één voor één te versturen of op te slaan. In plaats daarvan kun je ze allemaal in een ZIP-bestand stoppen, dat fungeert als een verzamelmap.
Het comprimeert de bestanden zodat ze minder ruimte innemen en maakt ze gemakkelijker te verzenden of op te slaan. Als je het ZIP-bestand weer opent, kun je alle oorspronkelijke bestanden eruit halen zoals je dat zou doen met spullen uit een doos. Het is dus een handige manier om meerdere bestanden samen te voegen en te organiseren.
Waarom maak je een package in InDesign?
Een "package" maken in InDesign betekent dat je alle gebruikte afbeeldingen, lettertypen en andere bestanden die je hebt gebruikt in je InDesign-document, verzamelt en bundelt in één map. Dit is handig omdat het ervoor zorgt dat alle benodigde bestanden bij elkaar blijven en gemakkelijk kunnen worden verplaatst of gedeeld met anderen. Hierdoor loop je minder risico dat er iets ontbreekt wanneer je je ontwerp elders wilt openen of afdrukken.
Je gaat nu bij de settings de volgende informatie invullen:
Geeft het de naam "Spread"
Width 148mm
Height 210mm
Orientation: portret
Pages: 2
Facing Pages: aan
Start #: 2
Columns: 2 | Column Gutter: 5mm
Margins: Top, Bottom, Outside: 10 mm | Inside: 14mm
Bleed: 3mm
Als je dit allemaal hebt ingevuld dan kun je op create klikken.
Er opent nu een leeg document met 2 pagina’s, dit is je spread.
Je gaat nu wat informatie plaatsen op de pagina 1, dit wordt je ‘personalia’
Je gaat met je Graphic Frame Tool (vierkant met het kruis) een kader maken.
Dit kader moet de volgende hoogte en breedte meekrijgen:
Width: 50mm
Height: 60mm
X: Y: waarde mag je zelf bepalen zolang het maar op pagina 1 is.
In stap 3 ga je het kader vullen.
Tot slot ga je nu met de Text Tool een kader maken (Pagina 1). Maak deze net zo breed als de 2 kolommen en plaats deze op de pagina. In het aangeleverde Word document maak je de zinnen af, deze kun je dan vervolgens in zijn geheel kopiëren en plakken in het tekstkader in InDesign.
Zoek een foto van jezelf (je gaat deze de volgende les nog vervangen), zorg dat deze op je computer staat.
Klik in je InDesign document op het kader met het kruis "Graphic frame" en gebruik de sneltoets combinatie: Command+D OF ga naar File > Place. Je zoek nu de foto op, op je computer en plaats deze in het kader.
Om deze mooi in je kader te plaatsen klik je rechts > fitting > fill frame proportionally.
Omdat je met dit bestand verder gaat werken in de volgende les, is het belangrijk dat je het goed gaat opslaan. Omdat InDesign een koppeling(Links) maakt naar foto’s/beeld in het document is het belangrijk dat je alles in 1 map bewaard.
Alleen wanneer je helemaal klaar bent met je document/werk maak je er een package van. Dit doe je zodat dan alles netje geordend bij elkaar zit. Zo kun je het bijvoorbeeld makkelijk naar je collega's sturen.
Voor nu maak je een nieuwe map aan op je bureaublad/desktop. Dit doe je door op je bureaublad met je rechter muis te klikken "New Folder" de map noem je dan "Ditbenik"
In deze map bewaar je straks alles wat je voor dit project gaat gebruiken van plaatjes tot word documenten. Dus ook je foto die je net in het kader hebt geplaatst. Uiteraard zorg je ervoor dat alle bestanden een duidelijke naam krijgen en niet Untiteld1 etc.
Nu ga je in Indesign het document opslaan in de map die je net hebt aan gemaakt op jouw bureaublad/desktop.
Dit ga je als volgt doen ga naar File>Save as.
Deze geef je dan de naam "Spread" als je dat nog niet gedaan hebt bij het aanmaken van je document.
Hierna klik je op het witte pijltje naar beneden bij "Where" hiermee kan je namelijk aangeven waar je precies op je computer het bestand wil opslaan.
Dan kan je nu aan de linkerkant "Desktop" aanklikken en de map "Ditbenik" zoeken. Wanneer deze geselecteerd is (blauw), dan weet je zeker dat je in de map zit.
Nu klik je op "Save"
Ga terug naar je bureaublad (desktop) en zoek de map "Ditbenik". Klik nu met je rechtermuisknop op de map.
Nu zie je een ander venster verschijnen en klik hier op "Compress". Er wordt nu een nieuwe map gemaakt die ingepakt is. Dit heet een .ZIP bestand.
Sla nu je ZIP-bestand op in je OneDrive en op je Externe harde schijf.
Wist je dat je ChatGPT kunt vragen om extra verduidelijking? Ook vind je ontzettend veel video's op youtube en GLR Soft talk.