Je gaat een tijdschrift maken in InDesign met in totaal 12 pagina's. Je ontwerpt het magazine van cover tot de laatste bladzijde. Je verzint een naam, maakt een typografisch logo, de cover en de advertenties. Het magazine heeft deels aangeleverd materiaal, en een deel vul jij zelf aan. Uiteraard mag ook zelf tekst en beeld zoeken. Je moet er dan wel rekening houden dat dit extra tijd kost, maar zo kun je het wel heel persoonlijk maken. Uiteindelijk print je het magazine uit en snij je het schoon.
InDesign is een belangrijk programma om onder de knie te krijgen als vormgever. Je gebruikt het voor bijna alle media uitingen in print. Voor je Cv, je portfolio, voor posters en visitekaartjes en dus ook voor magazines! Je leert in deze opdracht hoe je alles bij elkaar brengt in 1 document, hoe je paginanummers maakt en in deze opdracht zie je pas echt goed hoe je met de paragraph styles goed orde kunt houden.
4 weken. 4 lessen.
Week 1
InDesign basis document opmaken
Paragraph styles
Parent pages / pagina nummers
Naam magazine + Logo (woordmerk)
Week 2
Cover Magazine opmaken
Advertenties omzetten juiste kleurprofiel/kwaliteit
Vullen Magazine
Week 3
Vullen Magazine
Week 4
Afwerken Magazine
Uitprinten/schoonsnijden
Goed
Je hebt een magazine gemaakt met 10 (of meer) pagina's. De eisen van deze opdracht zijn correct uitgevoerd en het magazine is volledig. Je hebt eigen inhoud toegevoegd en hiermee een volledig eigen magazine ontworpen.
Voldoende
Je hebt een magazine gemaakt met 10 pagina's. De eisen van deze opdracht zijn correct uitgevoerd en het magazine is volledig.
Onvoldoende
Je hebt een magazine gemaakt met 10 pagina's. Enkel ontbreken er nog pagina's of zijn deze incompleet. Je hebt niet voldaan aan de eisen van de opdracht.
Je leert opmaak tools in InDesign gebruiken.
Je leert hoe je parent pages kunt toepassen in een document.
Je leert hoe je automatisch pagina's kunt nummeren in een document.
Je kan paragraph en character styles toepassen op de aangeleverde tekst.
Adobe Indesign
Page Numbering
Paragraph styles
Character styles
Parent pages
Individueel werk zelfstandig aan de opdracht.
Stramien maken
Masterpagina maken
Basis opzetten voor je tijdschrift.
Voordat we van start gaan zullen we eerst ons document goed moeten voorbereiden. Om te beginnen gaan we een werkmap maken op het bureaublad.
Deze map noem je:
Magazine_je_naam
In deze map ga je je opdracht maken en opslaan.
Maak vervolgens in de map in Magazine_je_naam twee nieuwe mappen aan. Deze noem je:
MEDIA (Hier komen bestanden in te staan, zoals logo's, foto's, teksten)
ADVERTENTIES (De aangeleverde advertenties of zelf ontworpen)
Zorg er voor dat deze map netjes blijft, zodat je deze aan het einde van de les in je OneDrive kunt plaatsen en de volgende les weer in zijn geheel kunt downloaden.
Maak een nieuw document aan in InDesign.
Formaat: 160x230 mm
Orientation: Portrait
Aantal pagina's: 12
Columns: 6
Column Gutter: 4mm
Margins:
Top: 20 mm
Bottom: 15 mm
Inside: 10 mm
Outside: 10 mm
Bleed: 3mm
KLIK HIER voor het lesmateriaal.
Pas met 1 klik je tekst aan.
In de lesmateriaal map vind je het font wat je kunt gebruiken voor je magazine. Deze activeer je door het bestand te openen (dubbel klikken) en daarna het font te installeren.
Let er op dat je dit wellicht aan het begin van iedere les moet doen, omdat het font niet op alles computers staat.
Het voorbeeld rechts laat zien hoe alle paragraph stijlen heten. Op deze manier is duideijk welke stijl bij welke tekst hoort. Zo hoef je nooit te zoeken, en ben je met 1 klik klaar.
De instellingen voor alle stijlen staan hieronder geformuleerd. Maak nu zelf alle stijlen aan.
PARAGRAPH STYLES:
Hyphenation: off (bij allemaal) Hyphenation = de afbreking die je hebt bij woorden die te lang zijn voor het tekstkader.
Platte tekst: Acumin Pro, Medium, 10/14
Alignment: Left Justify
Align to Grid: All Lines
Intro italic: Acumin Pro, Medium Italic, 10/14
Alignment: Left Justify
Align to Grid: All Lines
Intro Bold: Acumin Pro, Bold, 10/14
Alignment: Left Justify
Align to Grid: All Lines
Koppen: Acumin Pro, Bold, 12/14
Alignment: Left Justify
Align to Grid: All Lines
Koppen centered: Acumin Pro Wide, Bold, 12/14
Alignment: Centered
Align to Grid: All Lines
Subtekst: Acumin Pro, Light Italic, 8/10
Alignment: Left Justify
Align to Grid: None
CHARACTER STYLES:
Namen: Acumin Pro, Bold, 10/14
Hier een overzichtje van de inhoud van alle pagina's van het voorbeeld magazine BAZINGA! Je kunt ook kiezen voor het fashion of modern magazine. Materiaal hiervoor staat in de lesmaterialen map.
PAGINA 1
De cover
PAGINA 2
Blanco
PAGINA 3
Inhoudsopgave van jouw magazine
PAGINA 4, 5 & 6
Coverstory
PAGINA 7
Interview
PAGINA 8
Film recensie (film naar keuze)
PAGINA 9
Film recensie (vervolg) + 1/2 advertentie
PAGINA 10
Advertentie
PAGINA 11
Blanco
PAGINA 12
Achterkant
2 stuks voor in je magazine
In je magazine komen twee advertenties te staan, een fullpage en een 1/2 page advertentie. Je mag kiezen uit de aangeleverde advertenties, deze kun je kiezen op basis van het onderwerp van je magazine. Als ontwerper is het jouw taak om de advertenties om te zetten zodat deze drukklaar zijn.
Aangeleverde advertenties moeten voldoen aan de volgende eisen:
Formaat: 160x230mm
Bleed: 3mm
Kleurmodus: CMYK
PPI: 300
KLIK HIER voor het lesmateriaal.
Pagina nummers en ouder pagina's.
Parent Pages / Master Pages. Je kunt hier je tekst- en afbeeldingskaders klaarzetten, zodat je dit op elke pagina opnieuw hoeft te doen. Als de layout van je A Parent klaar is, kun je deze dupliceren en aanpassingen maken, zoalsq bv ander emarges, afbeeldingen, tekstkaders, kolommen etc. Je mag nog een extra Parent maken als je wilt.
De A-Parent heeft de instelling van het document meegekregen, voor de B-Parent zijn de kolommen, maar ook boven en onder de marges elementen aangepast.
Page Numbering. Nummer je pagina's automatisch met 'Current Page Number'.
Herhalende elementen. Zijn er dingen, zoals naar, afbeeldingen, grafische elementen die op alle pagina's terug moeten komen? Plaats die dan ook hier. Layers. Maak eventueel gebruik van lagen (Layers) om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je paginanummering altijd boven je foto of achtergrond komt te staan als je deze in je document bewerkt. Let wel heel goed op dat je verder in de juiste laag aan het werk gaat.
Gebruik minmaal 2 Parents in je document.
Bekijk de onderstaande video's voor uitleg over de Parent Pages. De eerste tutorial gaat over de Master pages (Nederlandse ondertiteling beschikbaar). De tweede video gaat over het invoegen van pagina nummers.
Voor jouw eigen magazine.
Ieder magazine heeft een naam en een typografisch logo. Voor jouw magazine mag je zelf een naam bedenken en een logo ontwerpen.
Verzin een naam van 1 of 2 woorden. Je kunt een passende naam verzinnen die past bij je portret of het thema van je magazine. Dit kan zijn film en video of muziek.
Maak een logo voor je magazine. Je logo wordt een woordmerk (dus bestaat uit enkel letters, geen beeld). Zorg ervoor dat je naam er passend en herkenbaar uit komt te zien. Maak dit logo in Illustrator, maak outlines van je tekst en sla deze met een duidelijke en logische naam op.
Wat moet er allemaal op komen?
Op de afbeelding hieronder staan een aantal items die terug moeten komen op je cover. Door het gebruik van deze elementen kun je een aantrekkelijke en effectieve magazinecover ontwerpen die de aandacht van potentiële lezers trekt en hen ertoe aanzet om het tijdschrift op te pakken en te kopen. Hieronder staat een andere indeling waar je rekening mee kunt houden.
LEFT THIRD:
In westerse landen is het linker derde deel van de cover essentieel voor de verkoop van het tijdschrift in winkels waar het tijdschrift niet volledig wordt getoond. De titel moet gemakkelijk herkenbaar zijn in een display van tientallen concurrenten. Het begin van de masthead is hier belangrijk.
MASTHEAD:
De masthead van een tijdschrift is het gedeelte bovenaan de cover waar de naam van het tijdschrift en vaak ook het logo en de uitgeverij staan vermeld. Het is meestal het eerste visuele element dat lezers zien en het kan helpen om de herkenbaarheid van het tijdschrift te vergroten en een bepaalde merkidentiteit op te bouwen.
Wat komt erin te staan.
WAT KOMT ER IN DE INHOUD?
Naast de titels en paginanummers kan een inhoudsopgave pagina van een magazine ook andere nuttige informatie bevatten, zoals:
De naam van het magazine en het uitgiftedatum
De namen van de schrijvers en de fotografen die hebben bijgedragen aan het magazine
Een korte beschrijving van elk artikel om de lezer een idee te geven waar het over gaat
Eventuele secties of rubrieken van het magazine, zoals een editorial, columns, interviews, recensies, enz.
Een goede inhoudsopgave pagina moet duidelijk en gemakkelijk te lezen zijn, en de informatie moet goed gestructureerd en georganiseerd zijn.
Ga zelf maar een online kijken naar inhoudsopgaves (of je kijkt in een echt magazine) om inspiratie op te doen. Wees creatief en maak hier een toffe pagina van.
Nu je de inhoud van de inhoudsopgave pagina hebt, is het tijd om deze pagina vorm te geven. Zorg ervoor dat de pagina duidelijk en gemakkelijk te lezen is en de informatie goed gestructureerd en georganiseerd is. Je kunnen kleuren, lettertypen en andere ontwerpelementen gebruiken om de pagina visueel aantrekkelijk te maken.
KLIK HIER voor het lesmateriaal.
1,5 spread (3 pagina's)
Je hebt nu 3 volledige pagina's om het artikel te plaatsen. Het cover artikel (in het geval van BAZINGA! magazine) gaat over 'the Big Bang Theory'. Het materiaal voor de pagina's is aangeleverd, maar als je liever een eigen onderwerp plaatst op deze pagina's, dan heb je die vrijheid. Zeker voor de studenten die sneller door de software lessen gaan.
Let dan wel op het volgende:
In dit artikel staan 867 woorden. Zorg dat jouw tekst ook ongeveer dit aantal heeft zodat het mooi vult en past.
Er komen drie quotes in te staan.
Twee grote foto's van exact hetzelfde formaat en twee kleinere afbeeldingen door de tekst verwerkt.
Gebruik de volledige tekst.
Je tekst moet overal netjes even lang en uitgelijnd zijn.
Maak gebruik van ALLE paragraph styles die je hebt aangemaakt.
Maak gebruik van al je kolommen
Paginanummering op pagina 5 moet vóór de afbeelding staan.
Gebruik 2 grote afbeeldingen en 2 kleine (waarvan 1 het logo is)
Hmmm, deze lijkt (nog) niet compleet.
Op pagina 7 staat een interview, maar deze is nog niet goed opgemaakt. Nu kan het wel eens (heel) vaak gebeuren dat je tekst niet netjes uitkomt. Hoe ga je dat oplossen?
Plaats de volledige tekst in een tekstkader.
Plaats de afbeeldingen en maak LOIS TALKS en het QUOTE KADER op zoals hieronder beschreven staat. De afbeelding met tekstomloop in het midden van de pagina moet je zelf plaatsen en aanpassen.
LOIS TALKS
Maak nette uitsnede van 1 kolom breed. Hoogte bepaal je zelf
Type tekst 'Lois Talks' en maak dit zelf netjes op
Het kader aan de onderzijde is 47x163 mm, aflopend (dus onder en rechts valt over de rand van de pagina).
De afbeelding heeft reeds een achtergrond, maar is te klein voor dit kader. Je gaat het kader dus dezelfde kleur geven als de achtergrond uit de afbeelding. Dit kan heel gemakkelijk door met de eyedropper tool de kleur te kiezen.
Je mag ook een compleet andere achtergrond kiezen, maar dan zul je in PhotoShop de achtergrond moeten verwijderen. Als je dat hebt gedaan, dan kun je in InDesign deze (nu) transparante achtergrond iedere kleur geven die je wilt.
Maak gebruik van kolommen
Maak gebruik van paragraph styles
Maak gebruik van text wrap ( zie afbeelding)
Kies een Parent Page
Paginanummering moet vóór de afbeelding staan.
Zet de afbeelding achter de tekst.
Zoek onder het kopje Window naar > Text Wrap
Zet het type op detect edges.
De laatste pagina van je magazine.
Laat de cover(s) van je klasgenoten zien.
De achterzijde van het magazine ben je helemaal vrij in, maar maak er een leuke pagina van. Zie hieronder wat inspiratie voor een achterkant voor jou magazine.
Hier komt alles samen.
Je magazine is af!! Goed gedaan. Voor het inleveren lever je zoals voorgaande opdrachten een Package in. Zorg dat alle links werken voordat je dit doet. Voor het PDF exporteer je deze met snijtekens (Bleed marks).
Voor het printen en schoonsnijden (met liniaal en mes) kun je vanuit InDesign ervoor kiezen om een Booklet te printen. InDesign organiseert de pagina's zo dat deze makkelijk in elkaar te vouwen zijn zodat het een boekje wordt.
Ga naar File > print booklet. En neem de gegevens over. Bij Print settings heb je nog meer opties. Je print op A3 en zorgt dat deze in het midden uitgelijnd staat met snijtekens. Als je alle bladen hebt geprint (vergeet niet dat deze dubbelzijdig zijn!) kun je alles uitsnijden.
Bij Preview kun je zien hoe je pagina's geprint gaan worden. Zijn deze rood? Dan zul je nog een keer de Print settings moeten checken.
Dit doe je met een standymes, liniaal en snijmat. Vraag dit aan je docent.
Door de docent wordt een teamsopdracht aangemaakt en daar lever je het volgende in.
· Package InDesign Magazine_Naam.zip
· PDF document met snijtekens Magazine_Naam.PDF
· Geprinte versie
Omschrijf handige tips en bronnen die studenten kunnen helpen bij het uitvoeren van de opdracht.