Montage op geluid
Een video edit maken met verschillende video's op een beat.
Een video edit maken met verschillende video's op een beat.
Je gaat een video editen op de beat van de muziek. Door te editen op de beat van de muziek speel je in op de verwachtingen van de kijker en daarnaast weet je zijn/haar aandacht langer vast te houden. Als je lang naar een en hetzelfde beeld kijkt wordt al snel saai, met als gevolg dat de kijker zijn aandacht verliest.
1 video met de doorlopen stappen. Je past de techniek uit de lesstof toe. Thema van de video is mens, natuur of eten. Max 60 seconden.
1 (trailer) video waarin je de technieken toepast die je hebt geleerd. Bij deze video mag je helemaal creatief los gaan. Max 60 seconden.
Evt. verdiepende opdracht.
4 weken 4 lessen 8 uur tijd
Week1:
Doorlopen van de stappen en de eerste montage maken.
Week2:
Stappen doorlopen en de eerste montage afronden.
Week3:
Zelf een trailer maken met de geleerde technieken.
Week4:
Afronden + exporteren en/of e.v.t. verdiepingsopdracht.
Je leert de basis van Premiere Pro om een video montage te maken op geluid. Met deze technieken kun je zelf verschillende beelden monteren om zo een verhaal te vertellen.
Je weet hoe je een mappenstructuur en project in Premiere aanmaakt.
Je weet hoe je het beeldformaat en FPS in Premiere aanpast.
Je weet hoe je beeld en geluid in Premiere importeert.
Je weet hoe je met audio- en videosporen (JKL) werkt.
Je weet hoe je een chronologisch verhaal met je clips vertelt.
Je weet hoe je een video kunt exporteren in Premiere Pro.
Apple/Windows computer
Adobe Premiere Pro
One Drive + Externe harde schijf
Als je een laptop gebruikt heb je daarop de Engelstalige versie van Adobe Creative Cloud nodig.
De theorie wordt door je docent klassikaal uitgelegd.
Je gaat deze opdracht individueel uitvoeren.
Wat is Premiere Pro?
Premiere Pro is een video-editing software die wordt gebruikt door filmmakers, videomakers en content creators om video's te bewerken en te monteren. Het is een krachtig programma waarmee je video's kunt knippen, samenvoegen, effecten kunt toevoegen, kleurcorrecties kunt doen, audio kunt bewerken, en nog veel meer.
Wat is FPS
(FPS) Frames Per Seconde dit geeft aan hoe veel beelden in een seconde zitten voor Europa zitten er 25 beelden in een seconde in Amerika zitten er 30 beelden in een seconde. Hoe meer beeldjes je in een seconde hebt hoe vloeiender de bewegingen zijn. Want voor stopmotion zitten er maar 8 tot 12 beeldjes in een seconde.
Wat is een StopWatch
De stopwatch gebruik je om een object te gaan animeren op de tijdlijn. Wanneer je de stopwatch aanklik krijg je automatisch op de tijdlijn een keyframe te staan. Als je de stopwatch uit klikt dan verdwijnen ook alle keyframes die dan al eventueel geplaatst waren.
Om te animeren zet je alleen de stopwatch aan en nooit uit.
Wat is een Renderen
Renderen is eigenlijk een ander woord voor een filmpje te maken.
Voor deze lessenserie is er ter ondersteuning van de les een tutorial gemaakt die je stap voor stap kunt doorlopen. Deze bestaat uit 2 delen. Daarnaast is er ook een link naar een voorbeeld voor montage op geluid.
Voordat we van start gaan zullen we eerst ons document goed moeten voorbereiden. Om te beginnen gaan we een werkmap maken op het bureaublad. Deze noem je: Montage op geluid
In deze map maak je nog eens 2 mappen aan: Footage en Muziek.
Om een video te monteren heb je natuurlijk verschillende video's nodig. Deze kun je via pexels.com/video of pixabay.com/videos downloaden. Voordat je zomaar video's gaat downloaden kies je eerst een onderwerp uit een van deze 3 onderwerpen om mee te starten: Natuur, Mensen, Eten.
Dan ga je op pexels op zoek naar minstens 4 video's die je wil gaan gebruiken. Sla deze filmpjes op in je map footage.
Nu ga je bij https://studio.youtube.com of pixabay.com/music een muziekje uitzoeken die goed bij jouw onderwerp past en waar je goed je video's op kunt editen. Sla het nummer op in de map muziek.
Open het programma Premiere Pro en start met het maken van een nieuw project. Klik op NEW PROJECT en zorg ervoor dat je nieuwe project gekoppeld is aan de "Project location" waar je "Montage op geluid" folder staat met al je materiaal.
Als je dit niet doet gaat Premiere Pro het project ergens anders op de computer opslaan. En we willen juist ervoor zorgen dat alles bij elkaar in een map staat.
Dit doe je via Choose Location...> Desktop > mapje Montage op geluid. Het voorbeeld materiaal op de pagina zelf kun je negeren. Als de locatie en de naam kloppen kun je helemaal rechtsonderin op create klikken om in het programma te komen.
Je folder op bureaublad krijgt nu een nieuw bestand in de map dat eindigt op .prproj. Wat staat voor > premiere pro project.
Aan het begin van het schooljaar heb je als het goed is een harde schijf aangeschaft. Deze ga je vanaf nu gebruiken om je werk goed op te slaan.
Je workflow ziet er als volgt uit:
Harde schijf aansluiten aan de computer.
Je werk downloaden op je bureaublad vanaf je harde schijf
In de les werk je aan je video.
Aan het einde van de les sla je je werk op in de map.
De map verplaatsen naar je harde schijf
HEEL BELANGRIJK! Werp de schijf netjes uit de computer! Als je deze stap overslaat riskeer je dat bestanden niet meer werken de volgende keer. Rechtmuisknop op de schijf > eject harde schijf.
Gebruik de Onedrive als Backup! En gebruik de harde schijf om je video materiaal en projecten op te slaan.
Je start met het importeren van je bestanden. Links onderin vind je "Import media to start" klik op je rechter muisknop en kies "Import..." Navigeer naar je Desktop en selecteer de twee mapjes Footage en Muziek. Klik op import. Nu staan al je bestanden er in een klap in.
De video's en het geluid hebben een tijdlijn nodig om ze op te plaatsen. Hiervoor ga je naar: File > New > Sequence. Het menu "New Sequence opent" zich en verolgens klik je op: Settings.
Kies bij Editing Mode voor "Custom". Neem de instellingen van het voorbeeld op de volgende pagina over en klik dan op Save Preset en daarna 2x op "OK". Je ziet nu dat je tijdlijn is aangepast naar de juiste grote en het juiste formaat.
De tijd van je Video wordt max 60 seconden. Dit ga je instellen door de cursor op 60 seconden te plaatsen in je tijdlijn en vervolgens klik je op de knop "Mark Out (O)"
De basis is nu compleet. Je gaat nu een start maken met het editen van de video's. Hiervoor ga je de video's op de tijdlijn plaatsen.
Er zijn twee verschillende manieren om dit te doen.
Optie 1:
Klik een video aan en sleep de video op je tijdlijn. Je ziet nu dat er twee blauwe balkjes op je tijdlijn zijn geplaatst, zowel beeld als het daarbij behorende audio. (het kan ook zijn dat er geen audio bij jou video zit, dan heb je maar 1 blauwe balk.)
Als je de audio wilt verwijderen klik je alleen de audio aan onder de video en druk je op backspace om de audio te verwijderen van de video.
Optie 2:
Klik dubbel op een van de video's en kies een fragment uit deze video die je wilt gaan gebruiken, dit kun je als volgt doen: zoek met de blauwe tijdindicator naar een startpunt en klik op > "Mark In (I)" punt (zie afbeelding). Nu kijk je de video verder af en kies je een eind punt en klik je op "Mark Out (O)" punt (deze tool vind je naast je "Mark In (I) tool. Nu heb je het begin en eindpunt bepaald. Met het knopje "Drag Video Only" sleep je alleen de video op de tijdlijn, zonder de bijbehorende audio.
Je gaat nu je audio op je timeline zetten. Zet deze op A1. Als je nu op je spatiebalk drukt dan speelt hij je geluid af, heb je ook al beeld geplaatst dan zie je ook al je video spelen.
Om je overgangen van beelden goed te kunnen bepalen is het belangrijk om de audio beter te kunnen zien. Je gaat immers een montage op geluid maken. Je gaat inzoomen op de tijdlijn door met de grijze rondjes te slepen (rood omcirkeld ): Doordat je nu ingezoomd bent op de muziek kun je eventueel al zien waar je een edit zou kunnen gaan maken. De edit ga je maken op de beat van de muziek.
Je kunt het jezelf makkelijk maken door "Markers" te plaatsen. Een "Marker" is een herkenningspunt waar je straks fragmenten van je beelden kunt plaatsen. Je bepaalt eigenlijk met een "Marker" al waar de knip in je beeld komt. Dit betekent een (harde) overgang naar een ander beeld.
Zorg dat je op je tijdlijn staat, zonder iets geselecteerd te hebben. Je plaatst een "Marker" door op de knop "M" te drukken op je toetsenbord. Nu staat er als het goed is aan het begin van je tijdlijn een licht groene "marker" boven aan je tijdlijn. De geplaatste marker is een referentie punt voor het eerste beeld dat je wilt plaatsen.
Luister de muziek eenmalig af zonder iets te doen, zodat je de beat al kunt voelen/herkennen. Vervolgens speel je de muziek nog een keer af en druk je tijdens het afspelen steeds op de knop "M".
Tip: hou je vinger bij de knop "M" op je toetsenbord en beweeg met je lichaam mee op de muziek. Door mee te bewegen op de beat heb je meer gevoel bij het plaatsen van de markers. Nu heb je markers geplaatst op de beat van de muziek in je tijdlijn (zie voorbeeld).
Nu al je "Markers" geplaatst zijn kunnen de beelden geknipt worden op de beat. Je gaat dus letterlijk "knippen" in het beeldmateriaal. Als het goed is heb je al een video op je tijdlijn staan. In deze video gaan we de eerste "knip" maken. Dit ga je doen met de " Razor Tool (C)". Met de blauwe tijdindicator ga je naar de 1ste "Marker" in je tijdlijn en selecteer de video op je tijdlijn. Vervolgens selecteer je de " Razor Tool (C)" en klik je op de video precies waar de blauwe tijdindicator staat. Nu heb je de video in twee geknipt en kun je het tweede deel selecteren en verwijderen met delete.
Bij "Stap 2" heb je gelezen hoe je fragmenten van een video plaatst in je tijdlijn. Door "Optie 2" toe te passen kun je nu aan de hand van je "Markers" en de " Razor Tool (C)" gaan plakken en knippen op je tijdlijn. Je gaat dus steeds een fragment plakken > knippen, verwijderen etc etc etc. Herhaal deze stappen tot dat je de video helemaal naar je zin af hebt. Je video krijgt een lengte van 30 a 45 sec (zie voorbeeld onderstaande tijdlijn met knips).
Let op: In Premiere werk je ook met lagen. De bovenste laag op je tijdlijn is de video die je ziet. Je kunt ook een automatische knip maken door de video in de zelfde laag over een stukje van de andere video heen te plaatsen.
Nu je montage op geluid af is wil je dit project exporteren als mp4 document. Maar voor je dat gaat doen kijk je het project nog na en zet je de puntjes nog op de i.
Bijvoorbeeld als er aan het einde van je laatste beeld op je tijdlijn nog een heel stuk audio zichtbaar is, die ga je nog inkorten. Je laatste edit bepaald namelijk het einde van je video en dan is het zonde als de muziek nog door blijft spelen zonder dat er beeld zichtbaar is. Maar voordat je met de " Razor Tool (C)" de audio gaat inkorten gaan we eerst een "fade-out" maken op de muziek. Je kunt namelijk de video mooi laten eindigen door de muziek langzaam in volume af te laten nemen aan het einde.
Dit doe je door gebruik te maken van de " Pen Tool (P)" door in tijdlijn op de witte lijn in de audio een punt te plaatsen. Om de witte lijn in de audio te kunnen zien moet je wel ingezoomd zijn op de audio in de hoogte.
Dan kun je vervolgens met de " Pen Tool (P)" een punt zetten en een klein stukje verderop nog een punt. Nu klik je op de tweede punt en sleep je deze helemaal naar beneden. Dit heet een "fadeout".
Nu kun je vervolgens met de " Razor Tool (C)" de audio in twee stukken knippen en het laatste deel verwijderen. Controleer of er verder niks op je tijdlijn staat, want als dat zo is moet je dat nog verwijderen.
Exporteer je project als video via: File > Export > Media... Er opent nu een venster. Pas de volgende dingen aan:
- Format: H.264
- Output Name: Opdracht2_MontageOpGeluid01_Eigenaam
Zorg ervoor dat je het project op slaat in de map "Montage op geluid" en klik op > save. Vervolgens klik je rechts onderin op "Export". Je video wordt nu als mp4. geproduceerd en in je project map geplaatst, dit kan enkele minuten duren.
1 video met de doorlopen stappen. Je past de techniek uit de lesstof toe. Thema van de video is mens, natuur of eten. Max 60 seconden.
1 (trailer) video waarin je de technieken toepast die je hebt geleerd. Bij deze video mag je helemaal creatief los gaan. Max 60 seconden.
Evt. verdiepende opdracht.