Spooky Business
Een introductie tot animeren in After Effects
Een introductie tot animeren in After Effects
Je gaat een animatie maken van een spookje in After Effects. Met deze opdracht heb je nog geen voorkennis nodig van het programma. Je leert stap voor stap hoe je met verschillende lagen werkt, hoe je een animatie maakt met o.a. keyframes en de puppet pin tool. Je voegt spannend geluid toe en uiteindelijk render je de animatie naar een .mp4 bestand.
Met deze technieken kun je zelf kleine animaties maken voor bijvoorbeeld je portfolio of voor je social media. Bewegend beeld is een belangrijk aspect binnen mediavormgeven, dus het handig voor zowel je stage, als voor je beroepspraktijk om hier kennis van te hebben.
4 weken 4 lessen 8 uur tijd
Week1:
Opzetten van je document en alles gereed maken om te aninmeren
Week2:
Animeren van de opdracht
Week3:
Animeren van de opdracht
Week4:
Eigen toevoegingen toepassen en animeren uit renderen van de animatie en inleveren.
Je leert de basis van After Effects om een kleine animatie te maken in samenwerking met illustrator.
Zo kun je eigen uiteindelijk een eigen animatie maken binnen After Effects met Illustrator en begrijp je hoe je met de tijdlijn en de lagen daarin overweg kan gaan.
Je leert een after efftects/illustrator document opzetten
Je leert animeren doormiddel van keyframes
Je leert de pintool gebruiken
Je leert geluid toevoegen
Je leert hoe je de animatie uitrenderd tot een filmpje
Apple/Windows computer
Adobe AfterEffects
One Drive + Externe harde schijf
Als je een laptop gebruikt heb je daarop de Engelstalige versie van Adobe Creative Cloud nodig.
De theorie wordt door je docent klassikaal uitgelegd.
Je gaat deze opdracht individueel uitvoeren.
Wat is After Effects?
AfterEffects is een programma dat eigen bedoelt is voor Effecten te maken. Je kan hier veel meer mee. Er kan ook in geanimeerd worden doormiddel van verschillende lagen op de tijdlijn. Zo kan je hier kleine of grote animaties in maken met behulp van Illustrator/Photoshop. Of juist Visuals voor VJ shows, motiongraphics, etc.
Wat is FPS
(FPS) Frames Per Seconde dit geeft aan hoe veel beelden in een seconde zitten voor Europa zitten er 25 beelden in een seconde in Amerika zitten er 30 beelden in een seconde. Hoe meer beeldjes je in een seconde hebt hoe vloeiender de bewegingen zijn. Want voor stopmotion zitten er maar 8 tot 12 beeldjes in een seconde.
Wat is PivotPoint
Een pivotpoint is meestal het punt midden van jou object waar het omheen draait, vanuit beweegt of schaalt. Dit punt kan je verplaatsen zodat het object ergens anders vanuit beweegt,draait of schaalt.
Wat is een StopWatch
De stopwatch gebruik je om een object te gaan animeren op de tijdlijn. Wanneer je de stopwatch aanklik krijg je automatisch op de tijdlijn een keyframe te staan. Als je de stopwatch uit klikt dan verdwijnen ook alle keyframes die dan al eventueel geplaatst waren.
Om te animeren zet je alleen de stopwatch aan en nooit uit.
Wat is een PinTool
Illustrator is een softwareprogramma dat wordt gebruikt voor het maken van logo's, illustraties, iconen, typografie, web/UI en grafische ontwerpen.
Je kunt het gebruiken voor het maken van vectorafbeeldingen. Het heeft ontzettend veel tools zoals pennen- en vormgereedschappen, lagen, uitgebreide typografische mogelijkheden, en het voordeel van Illustrator is dat het makkelijk over te nemen is naar andere Adobe programma's.
Wat is een Renderen
Renderen is eigenlijk een ander woord voor een filmpje te maken.
Download de map "AfterEffects_Spook" en zet deze op je bureaublad. En pak dit .zip bestandje uit door (Apple Imac) dubbel te klikken. Nu verschijnt er een nieuw mapje. In deze map zitten alle benodigdheden voor dit project namelijk een Illustrator bestand en een muziek bestand.
Je gaat eerst in het Illustator bestand kijken hoe het bestand is opgebouwd en of alles goed staat. Open nu het Illustrator bestand dat in de map staat die je op je bureaublad hebt opgeslagen. (Spookje.ai)
Als het goed is ziet dit er heel anders uit dan dat je gewend bent. Dit is namelijk een template voor Video waarbij hulplijnen staan. Deze geven aan waar belangrijke en minder belangrijke dingen moeten komen te staan.
De buitenste rand is voor de achtergrond
De middelste kader is voor objecten die bewegen zoals characters etc.
En de binnenste kader is voor tekst zodat deze altijd leesbaar is.
Alle elementen je die wilt laten bewegen moeten in verschillende lagen staan. Deze moeten uiteraard ook goed benoemd worden. Anders weet je straks niet meer met welke laag je moet hebben en dan moet je gaan zoeken.
Wanneer je zelf nog iets wilt toevoegen doe dit dan in een nieuwe laag en zet het dan neer op de plaats waar je het wilt hebben staan. Want hoe het in Illustrator staat zo komt het ook te staan in AfterEffects.
De kleur moet je altijd op RGB staan want je maakt iets voor beeldscherm.
Het formaat moet kloppen met je uit eindelijke output. Dus of je nu iets voor een Instapost of TikTok Video of andere media wilt maken zorg dat je de formaten weet.
De bewegende onderdelen moeten verschillende lagen staan.
Lagen zijn allemaal benoemd.
Hou rekening met de hulplijnen waar je iets plaatst.
Wanneer je alles gecontroleerd hebt ga je dit Illustrator bestand plaatsen in AfterEffects.
After Effects werkt het zelfde zal Premiere en Indesign als het gaat om bestanden.
Deze zijn allemaal gelinkt dat betekend dat je alles in 1 map moet opslaan. Zodat je altijd alles bij elkaar hebt staan. Dan kan After Effects ook alles vinden.
In dit geval heb je dus een Illustrator bestand en muziek bestand wil je zelf eigen muziek gebruiken of andere Illustrator bestanden gebruiken zet je dat in deze map.
De Tools en de Menu's van AfterEffects
Bij Project staan alle elementen die je geimporteerd hebt of wil gebruiken binnen je project.
Dit is de compositie waar je in werkt dus je werkveld.
Shortmenu's waar je Lettertype, Effecten, AlignTools, Preview, etc snel kan toepassen en veranderen.
De lagen waar je mee werkt ook de en aanpast en ook verschillende Transform tools kan activeren om te gaan animeren.
Tijdlijn hierin zie je hoe lang je elementen zichtbaar zijn en ook waar je Keyframes staan.
Wanneer je een laag geselecteerd heb zijn dit handige sneltoetsen.
T = Opacity
S = Scale
P = Postion
A = Anchorpoint
J = Achteruit naar keyframe
K = Vooruit naar keyframe
U = Laat alle keyframe zien op de geselecteerde laag.
Je gaat een spookje animeren dat beweegt zoals in het voorbeeld, je kan hem zoals de opdracht maken maar je mag ook naar eigen inzicht het spookje laten bewegen en op een geluid ook naar eigen keuze.
Open het programma After Effects.
Nadat je After Effects hebt geopend ga je een "New project" aanmaken.
File --> New --> New Project
Dit project ga hierna gelijk opslaan in de map die op je bureaublad staat.
File -->Save As -->Save As --> Jouwnaam_AfterEffects.aep
Wanneer je dat gedaan ga je het Illustrator bestand binnen halen in After Effects. File -->Import-->File
Footage : Deze optie wordt er een plaatje gemaakt van het illustrator bestand en kan je niets meer met de lagen doen die je wilt gebruiken.
Compostition-Retain Layer Sizes: Hier worden de lagen apart ingeladen en een nieuwe compositie zoals ze staan in Illustrator hierbij is het selectie vlak zo groot als het element zoals je gemaakt heb in illustrator.
Composition: Hier worden de lagen apart ingeladen en een nieuwe compositie zoals ze staan in Illustrator hierbij is het selectie vlak zo groot als de compositie hierdoor wordt het lastig om de elementen te selecteren.
Je kiest voor Composition-Retain Layer Sizes
Aan de linkerkant zie je nu in het "Project window" een mapje staan met daarin alle losse lagen van Illustrator en een composition genaamd "Spook". Deze ga je als eerst even hernoemen naar jouwnaam_AfterEffects. Dit doe je door op de compostion "Spook" te selecteren en dan rechtermuis klikken Rename.
Dubbelklik nu op de compostion "Jouwnaam_AfterEffects".
Nu opent de composition zich en zie het Illustrator bestand opstaan in After Effects.
Voordat je gaat animeren moeten er nog wat instellingen veranderd worden in de compostion.
Want je hoeft maar 20sec te animeren op 25FPS (FramesPerSecond).
Om dit voor elkaar te krijgen ga je de composition nog wat aanpassen.
Selecteer "Jouwnaam_AfterEffects" composition en klik dan met je rechtermuis erop en selecteer je Compostions Settings.
Als het goed is opent er nu een venster als hiernaast. Hierin ga je de "FrameRate" naar 25FPS en de "Duration" naar 20sec aanpassen.
Wanneer je dat gedaan hebt klik je op OK.
Als het goed zou jouw AfterEffects er nu ook zo uit moeten zien als hierboven.
Om alles iets beter te zien waar je mee bezig bent ga je de lagen van verschillende kleuren voorzien zodat je duidelijker weet waat je mee werkt.
Dit doe je doormiddel van op het gekleurde vierkantje te klikken nu kan je het een andere kleur geven.
Kies zelf de kleuren uit maar zorg wel dat je de zelfde indeling hebt als hiernaast. En zet de laatste 2 lagen op slot.
Voordat dat je gaat animeren wil je zeker zijn dat alles op de goede manier roteert of verplaats. Dit wordt gedaan door middelvan het Pivotpoint deze staat bij alle objecten in het midden als je begint. En die wil je juist eerst goed zetten voordat je begint met animeren.
Het Pivotpoint kan je aanpassen doormiddel van het icoontje wat hieronder staat.
Hierna kan je je pivotpoint vrij verplaatsen, wanneer je deze wilt snappen aan een hoek of ander object houdt je de Y toets ingedrukt als je op het pivotpoint staat van je object.
Zet de pivotpoint zo neer als het voorbeeld hieronder.
Je wilt als het Lichaam van het spookje straks gaat verplaatsen wil je natuurlijk ook dat de handjes en voetjes meegaat. Dit kan je doen doormiddel van Linken. Het icoontje wat je gebruikt daarvoor lijkt op een @. Als je daar op klikt en deze sleept naar een andere laag is hij gelinkt.
Hou er rekening mee dat de laag die je sleept wordt gecontroleerd door de laag waar je deze op sleept.
Voorbeeld: Als je de handen linkt aan het lichaam van het spookje, dan wanneer je het lichaam beweegt gaan de handen mee met het lichaam en niet anders om. Maar de handen kan je ook nog steeds apart animeren.
Je gaat nu alles linken zoals in het voorbeeld hieronder zodat je straks het hele spookje kan animeren.
Zorg dat je het uiteindelijke de map met alles erin gecomprimeerd wordt een Zip. Deze plaats je op jouw OneDrive.